3/27/2016

Снежанка

Продукти за 5 порции: 500 г пресни краставици,

1000г кисело мляко, 2 супени лъжици растително масло, копър, магданоз и сол на вкус..

От двойна марля или тензух се прави торбичка, в която се изсипва киселото мляко. Торбичката се закачва на подходящо място и се оставя в продължение на четири часа, за да се изцеди течността от киселото мляко. Краставиците се измиват и обелват с ножче за обелване на картофи или обикновен кухненски нож. Обелената краставица се нарязва на ситни кубчета, които се поставят в по-дълбок съд. Към тях се прибавя изцеденото в торбичката кисело мляко, растителното масло, копърът, предварително измит и нарязан на дребно. Всичко се разбърква добре. Салатата може да се оформи на купчинки в отделни чинийки или пък в една обща чиния, от която всеки ще си сипва, като не забравите да поставите в нея лъжица или щипка за сипване.
За украса се правят ветрилия от краставица, които се нареждат върху салатата или отстрани. Може да се украси и само с клонче магданоз.
Забележка. Салатата ще бъде още по-вкусна, ако в хаванче счукате около 1 кафена чашка орехови ядки и с тях я поръсите. Добре е  да  прибавите и чеснов лук, който предварително се почиства и същрое счуква в хаванче с прибавка на щипка сол

Няма коментари:

Публикуване на коментар