4/17/2014

Великденски козунак

Продукти : 
1 килограм брашно
100 грама свинска мас
400 милилитра прясно мляко 
4 яйца
1/2 кубче мая
1 ч.ч. захар
1к.л. сол.
2 пакетчета ванилия
1 жълтък за намазване, сол на вкус 




Брашното се пресява в дълбок съд. Сипва се захарта, налива се топлото прясно мляко и се слага маята. Яйцата се разбиват отделно и също се добавят към брашното. Ароматизира се с ванилията, посолява се и се сипва разтопената мас. Замесва се тесто и се оставя да втаса на топло. След това се нарязва на три части. От всяка част се оформят фитили, които се вплитат един около друг, за да се получи плитка. Плитката се прехвърля в намазнената тава и се оставя отново да втаса за 1-1,5 часа. Втасалият козунак се намазва с разбит жълтък и се пече около 1 час в загрята на 150 градуса фурна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар